Hjem » 10 fødevarer, der slanker

Jeg elsker sladderbladsjournalistik som den, Ekstra Bladet udøver. Folk labber det i sig, selvom det ofte er himmelråbende forkert.

Ekstra Bladet har denne gang valgt at skrive om ti fødevarer, der slanker. Hvis du har bare lidt kendskab til energiindtag og/eller kalorier, vil du vide, at du taber dig, hvis du indtager mindre energi/færre kalorier, end du forbrænder – (næsten) uanset hvilke fødevarer, du så end måtte vælge at spise.

Og derfor giver det ikke mening at snakke om, at bestemte fødevarer slanker.

Men lad os alligevel se på de ti fødevarer.

1. Mørk chokolade

En undersøgelse fra Israel fra 2012 viste, at en lille dessert som 20 g mørk chokolade til morgenmad var med til at styre lysten senere på dagen. Flere andre studier har vist at mørk chokolade mætter – blandt andet et dansk studie fra Københavns universitet, hvor forsøgsdeltagere, der spiste mørk chokolade, senere spiste 15 procent mindre pizza end folk, der havde fået mælkechokolade.

20 gram mørk chokolade indeholder cirka 120-150 kalorier. Det er ikke voldsomt meget. Og det er rigtigt, at mørk chokolade (over 80% kakao) kan virke mættende. Men det slanker ikke, hvis du spiser det oveni din normale kost.

2. Suppe

Prøv at blende en fedtfattig suppe af f.eks kylling og forskellige grøntsager med vand. Forsøg har vist, at en suppe på denne måde får dig til at føle dig mæt i op til halvanden time længere end ingredienserne serveret hver for sig.

Når du spiser et måltid, holder en ventil i bunden af din mave maden tilbage, så mavesyren kan bearbejde den. Men vand passerer lige igennem lukkemusklen til dine tarme, og hvis du drikker vandet til kyllingen og grøntsagerne vil det ikke mætte lige så længe.

Flere forsøg fra Pennsylvania State University med bl.a. brug af ultralyd og MR-scanninger af folks maver viser, at mavesækken er fyldt længere, hvis maden er blandet sammen med maden.

Desuden medførte en almindelig bouillon-suppe i begyndelsen af et måltid, at deltagere i et forsøg tilsammen indtog 20 procent færre kalorier.

Den her tør jeg simpelthen ikke kommentere ret meget på. Om du bliver mere mæt af at spise suppe inden dit måltid, tør jeg ikke sige – det er nok meget individuelt. Men igen: Hvis du spiser suppen + dine normale måltider, taber du dig ikke. Det handler om kalorier ind versus kalorier ud. Så må du selv om, hvorvidt du udskifter 200 kalorier fra grøntsager med 200 kalorier fra suppe, så længe du forbrænder mere, end du indtager.

3. Olivenolie

En undersøgelse fra Technische Universität München viste i 2012, at olivenolie var det mest mættende fedtstof og øgede mæthedshormonet serotonin mest i forhold til smør, svinefedt og rapsolie.

Også i forhold til en kontrolgruppe, der skulle spise almindelig yoghurt, viste den gruppe, der spiste yoghurt med olivenolie sig at spise mindst.

Olivenolie-gruppens kalorieindtag forblev de samme, mens kontrolgruppen spiste ekstra 176 kcal om dagen.

Yoghurt med olivenolie lyder ikke ret lækkert. Når det så er sagt, så er det rigtigt, at fedtholdige fødevarer ofte øger mæthedsfornemmelsen. Blandt andet derfor ser du avocado og mandler længere nede på listen. Olivenolie er okay som fedtkilde, hvis du sørger for at købe god kvalitet. Ellers kan både økologisk smør og økologisk kokosolie anbefales til stegning og fedtkilde generelt.

4. Æg

Et æg til morgenmad kan sikre, at du føler dig mættere længere op ad dagen, viste et forsøg fra Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, USA, i 2012.

I undersøgelsen, fulgte forskerne 20 overvægtige personer, ved at give dem enten æg til morgenmad eller færdigproducerede morgenmadsprodukter i en uge. Der var forskel i proteinerne, men ellers var portionerne sammenlignelige med hensyn til bl.a. kalorier og kulhydrater.

På den første og den sidste dag i ugen, fik forsøgspersonerne tilbudt en frokost som buffet. Og her målte forskerne, hvor sultne de forskellige forsøgspersoner var. Desuden blev deres kalorieindtag målt ligesom forskerne målte indholdet af det sultstimulerende hormon, PYY3-3.

Forskerne fandt frem til, at de, der spiste æg, følte sig mere mætte inden frokost og de spiste mindre fra buffet’en.

Protein og fedt mætter mere end kulhydrater. Derfor observerer forskerne ovenstående. Prøv for en stund at droppe havregrynene eller rundstykker og få et morgenmåltid med fokus på proteiner og fedt. Bare i et par uger. Det kan være med til at holde dig mæt i længere tid.

5. Røde bøffer

En rød bøf er ikke en katastrofe for din slankekur. Tværtimod. En god udskæring kan være lige så fedtfattig som et kyllingebryst uden skind. Oksekød har ingen kulhydrater, men er mættede med proteiner, som holder sulten stangen og vedligeholder muskelmassen, der forbrænder kalorier for at få energi.

I en undersøgelse fra Illinois universitet satte man to grupper til at spise den samme mængde kalorier, men den ene gruppe spiste dobbelt så meget protein og fedt som den anden. Fordelingen var henholdsvis: Gruppe A: 40% kulhydrater, 30% protein, 30% fedt Gruppe B: 55% kulhydrater, 15% protein, 15% fedt. Resultaterne af undersøgelsen var overraskende! Selv om det faktiske vægttab var ens efter 4 måneder, havde gruppe A tabt 22 procent mere kropsfedt end gruppe B. Og efter 12 måneder havde deltagerne i gruppe A tabt 38 procent mere kropsfedt end gruppe B.

Der er ikke noget overraskende i ovenstående. Øg dit indtag af proteiner og reducer dine kulhydrater (især fra stivelse som pasta) og spis mere grønt – så skal vægttabet nok følge og din kropskomposition forbedres. Læg mærke til at jeg ikke siger, du skal skære alle kulhydrater fra, men kulhydraterne bidrager oftest med mange kalorier og lav mæthedsfornemmelse, så det kan være en ide at tilføje flere grøntsager og fjerne en del af dine kulhydratkilder. Bare et forslag.

6. Is

Is er en god kilde til calcium, som er vigtig – især for kvinder – af mange årsager. Undersøgelser fra bl.a. Division of Kinesiology, Laval University i Quebec, Canada, har vist en sammenhæng mellem reduceret vægt og en passende, daglig indtagelse af calcium. Når kroppen ikke får en tilstrækkelig mængde calcium, får det fedtceller til at fylde mere ved at lagre fedt. Men det er kun, hvis du ikke får tilstrækkeligt calcium i den daglige mad, at du kan påstå, at du spiser is for at tabe dig.

Genialt eksempel. Calcium er godt. Is har calcium. Is er godt. Elsker det. I stedet for is kunne du jo spise 200 gram skyr? Eller drikke et glas mælk. Når det så er sagt, er sorbet-is og andre fedtfattige varianter ikke fyldt med kalorier, men is er alligevel en nem måde at indtage mange kalorier. Igen; du kan godt tabe dig, selvom du spiser is: Det handler om dit samlede kalorieindtag.

7. Æbleskræller

En undersøgelse fra University of Iowa i USA tyder på, at stoffet ursolic syre reducerer riskoen for overvægt og de medfølgende sygdomme ved at øge muskelstyrken og det brune fedt. Forskerne testede ursolic syre på mus, der var sat på en kost med højt fedtindhold – og interessant nok reducerede syren også fedme, præ-diabetes og fedtlever.

Ursolic syre findes i adskillige planter som blåbær, havtorn, svesker, basilikum og andre krydderplanter, men æbleskræller indeholder allermest.

For at være ærlig ved jeg faktisk ikke, hvad jeg skal sige. Om ovenstående passer, tør jeg ikke sige, men jeg kunne forestille mig, at du skal have ret mange æbleskræller, før det batter. Det svarer lidt til at sige, at en skefuld chili eller kanel, hjælper til at forbrænde fedt, fordi det øger din forbrænding. Slap af; det forbrænder måske et par kalorier.

8. Ingefær-te

En undersøgelse fra Columbia University og New York Obesity Reseach Center af 10 sunde, men overvægtige mænd, der fik en almindelig morgenmad kombineret med ingefær-te med 2 gram tørret ingefærpulver, viste en øget mæthedsfølelse.

Hmmm. Så øget væskeindtag øget mæthedsfornemmelsen (fordi mavesækken fyldes op). Good thinking. Ja, the skal nok øge mæthedsfornemmelsen. Ligesom kaffe og vand. Fællesnævner: De indeholder få eller ingen kalorier.

9. Avocado

Selv om næsten tre fjerdele af kalorie-indholdet i en avocado er fedt, viste en undersøgelse fra Nutrition Impact offentliggjort i Nutrition Journal i begyndelsen af 2013, at personer, der jævnligt spiser avocado har et lavere BMI og en smallere talje.

Fedtet i avocado er enkeltumættede fedtsyrer, der hører til det gode fedt, og undersøgelsen viste bl.a. også, at avocado-spiserne havde mere af det gode kolesterol, en lavere risiko for diabetes, forhøjet blodtryk og hjertekar-problemer.

Avocado er voldsom sund. Faktum. Jeg ser ingen grund til ikke at spise den. Men vær opmærksom på, at en hel avocado (80-125 gram) indeholder en god mængde kalorier – som jo igen er den afgørende faktor for, hvorvidt du taber dig eller tager på. Erstat 20-30 gram chokolade (det svarer til en halv Mars-bar) med en avocado. Det er sundt.

10. Mandler

Nødder er fulde af fibre og proteiner, der sikrer, at du føler dig mættere i længere tid. Selv om mandler har et højt fedtindhold, har et nyligt studie vist, at udskiftning af en portion kød med mandler dagligt, medførte et vægttab på 3,5 kilo efter et år. Mandler har også vist sig at reducere stigninger i blodsukkeret efter et måltid, hvilket kan betyde en bedre blodsukkerkontrol for diabetikere.

Også i forhold til komplekse kulhydrater som havregryn og fuldkorn, viser undersøgelser fra bl.a. City of Hope National Medical Center, Duarte, CA, USA, at mandler er meget mere effektive til at sikre vægttab. Forsøg over 24 uger viste at overvægtige mænd tabte sig hele 18 procent mod kun 11 procent for gruppen, der spiste komplekse kulhydrater.

Mandler er sunde. Og lækre. Men vær opmærksom på, at de indeholder mange kalorier, så sidder du og snacker en pose mandler om aftenen, ’slanker’ de altså ikke.

Så fødevarerne (eller nogle af dem) er såmænd gode og sunde nok. Det er derimod selve artiklens præmis, der er helt i hegnet. Den eneste måde, du taber dig på, er ved at forbrænde flere kalorier, end du indtager. Simple as that.

“Kilde”: http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article2185820.ece

2 comments

Skriv et svar