Crowdlending - Tjen penge på at låne ud til andre

Crowdlending – Tjen penge på at låne ud til andre

Læsetid cirka 5 minutter

UPDATE I BUNDEN: LÆS DENNE FØRST

Deleøkonomi er (stadig) meget in i tiden, og det var i den forbindelse jeg stiftede bekendtskab med “crowdlending” (tak, Pengepugeren.dk 👍🏼), som jeg har været igang med snart 12 måneder med både et pænt afkast og gode erfaringer (og jeg vil helt sikkert fortsætte med det som supplement til investeringer, obligationer og deslige). I nedenstående vil jeg forklare, hvordan crowdlending fungerer, hvad mine erfaringer er og give nogle tips til at komme nemt igang. Artiklenbliver løbende opdateret, når jeg har flere erfaringer.

Hvordan fungerer crowdlending?

Crowdlending har, for de uindviede, meget lidt at gøre med crowdfunding (du støtter et projekt ved at betale x antal kroner/dollars/euros, og når det så/hvis det realiseres, får du typisk produktet gratis eller til nedsat pris).

Crowdlending er i virkeligheden din mulighed for at leje lånehaj/bank (same same): Du stiller en pose penge til rådighed for at “loan originator” (LO herfra; en person/et firma, der tilbyder andre at låne penge), som denne så låner ud til interesserede.

Personen, der låner pengene, betaler én rente til LO, som så giver dig en anden rate (som både du og LO tjener penge på). Nogle LO’s tilbyder dig en “buyback guarantee”; hvis låntageren ikke betaler tilbage, køber LO lånet af dig, så du ikke mister dine penge. Denne mulighed giver dig lavere renter, men markant højere sikkerhed. Jeg har haft flere dårlige betalere, men har altid fået mine penge + renter i sidste ende, så jeg vælger kun LO’s, der tilbyder buyback guarantee – men det er jo en vurderingssag.

En buyback guarantee beskytter dig til gengæld ikke, hvis LO går konkurs. Her er det den enkelte crowdlending platforms politik, der afgør, hvorvidt du får dine penge tilbage. Og netop derfor er det, efter min mening, en god ide at sprede sine investeringer på flere platforme.

Hvorfor crowdlending?

Hvorfor låne penge til andre? Kan jeg ikke bare lade mine penge stå i banken? Tjoh, det kan du godt. Hvis du godt kan lide at se dine penge blive mindre værd.

Misforstå mig ret. Jeg går ind for, at man altid har en nødopsparing til, når krisen kradser (bilen skal på værksted, vaskemaskinen er stået af og så videre). Men ellers er penge i banken penge ud af vinduet efter min mening. De fleste banker giver cirka 0% i rente. Så tager man højde for inflationen, vil du faktisk opleve, at dine penges værdi bliver mindre, når du har dem i banken.

Groft sagt er 100 kroner i dag mindre værd om et år, fordi den generelle inflation i samfundet gør, at noget, der koster 100 kroner i dag, vil koste mere om et år. Meget sort hvidt sat op.

Hvordan kommer jeg igang?

Der findes flere forskellige udbydere/platforme, der tilbyd crowdlending, heriblandt Lendino (dansk), Bondora (estisk) og Mintos (estisk) – og det er sidstnævnte, jeg vil fortælle mest om. Dels fordi det er denne, jeg har investeret mest og længst i, og dels fordi jeg kan læse mig frem til, at 9 ud af 10 vælger Mintos – fordi det bare virker. Personligt har jeg spredt min investering ud på både Mintos (du får 1% bonus for alle investeringer, du foretager dig de første 90 dage + jeg får 5€), Bondora, Grupeer, Bulkestate og Fastinvest (flere af links’ne er affiliate links – det betyder, at jeg får en lille provision, hvis du tilmelder dig og investerer – men du mister ikke noget ved det).

Mintos er nemt at komme igang med at tilbyder lån i flere forskellige valatuer (herunder danske kroner; der er dog få lån og danskerne er, min egen erfaring, notorisk dårlige betaler, så det droppede jeg hurtigt) at investere i, hvilket gør det ret attraktivt og muligt at sprede sine lån. Det er faktisk helt usandsynligt nemt at sprede risikoen, da du kan vælge at lave en automatisk investering, som samtidig sørger for at fordele investeringerne/lånene mellem de forskellige LO’s – så er du vidst dækket godt ind.

Hvordan overfører jeg penge?

Eftersom stort set alle crowdlending platforme er baseret i udlandet, skal du overføre til udenlandske konti. Det virker måske skræmmende, men det er blevet overraskende nemt de sidste par år. Jeg startede med at bruge Transferwise (overfør gratis op til 500€ – jeg får 400 kroner, hvis du overfører minimum 1.600 kroner), men er faktisk gået over til at bruge appen Revolut, da gebyrerne er mindre (og det kan jeg godt lide).

For at overføre penge til Mintos, så du kan komme i gang, anbefaler jeg, at du overfører penge til Revolut (medmindre du bruger Transferwise – her kan du bare sende direkte) og veksler til Euro (det er gratis). Herefter finder du oplysningerne på den konto, Mintos opretter til dig (det gør du her: https://www.mintos.com/en/transactions/deposit/). De oplysninger taster du ind (sørg for at gøre det grundigt) og voila! Et par dage (eller fem) senere, står der penge på din konto, og du kan investere. Hvis du har sat auto-invest op, bliver pengene investeret automatisk.

Husk at al investering, herunder crowdlending, er forbundet med en vis risiko.

Hvis du tvivler på, hvorvidt jeg overhovedet bruger ovenstående platforme, må du meget gerne kommentere dette indlæg eller skrive til mig på pt@thomasmoberg.dk, så uddyber jeg (og beviser) gerne 🙂

Vigtig update 30/03-2020

Jeg er per dags dato igang med at trække mig ud af samtlige crowdlending-platforme. Årsagen til dette er, at Grupeer umiddelbart er 100% scam. Det lader til at mændene bag er svindlere og at folk ikke kan få deres penge. 

Af den grund vælger jeg at trække mig fra Bondora, Grupeer, Mintos og Bulkestate så hurtigt som muligt. Jeg tvivler dog på, at jeg får ret meget ud af Grupeer. Bondora og Mintos har allerede udbetalt +2.500 kroner, så jeg har da lidt håb at klynge mig til. Fastinvest trak jeg mig ud af for flere måneder siden.

Ps. Dette indlæg indeholder affiliate links. Det vil sige, at du støtter mig ved at tilmelde dig via mine links, da jeg vil modtage en procentsats eller et fast beløb for tilmelding via linket

Sammendrag
Navn
Crowdlending - Tjen penge på at låne ud til andre
Beskrivelse
Crowdlending er din mulighed for at låne penge til andre - og tjene penge på det. Læs her, hvordan crowdlending fungerer.
Forfatter
Udgiver
ThomasMoberg.dk

Leave a Reply Cancel reply

Exit mobile version
%%footer%%