13 Nutrition Lies That Made The World Sick And Fat – del 1

13 Nutrition Lies That Made The World Sick And Fat – del 1

13 Nutrition Lies That Made The World Sick And Fat – del 1

Uff, en titel hva’? “13 kostløgne, der gjorde verden syg og fed”. Av – syg og fed. Så bliver det næsten ikke værre? Men hvad dækker artiklen/bloggen over?

Jeg synes selv, mange af “løgnene” er interessante, så derfor har jeg tænkt mig at kigge lidt på de kilder, der henvises til for at se, om der er hold i dem. Jeg er, overordnet set, selv enig i størstedelen af artiklens nedslagspunkter, men derfor kan man jo godt være kildekritisk.

Lad os se på første halvdel af artiklen.

1. Æg er usunde

Jeg har tidligere omtalt æg her på siden (dog på engelsk), men i mange år har vi troet, at æg er usunde, at de forhøjer mængden af kolesterol i blodet og dermed risikoen for at få hjertesygdomme.

Det passer ikke.

Æg er kernesunde. Kyllingefostre skabes i et æg – mon ikke det er fyldt med dejlig, god næring? Moderkage er jo også vildt sundt. Eller. Anden snak en anden gang.

Hvis du er sund og rask, “korrigerer” din krop selv for din dit kolesterolniveau i kroppen, når du får ekstra kolesterol via eksempelvis æg. Lider du derimod af forhøjet kolesterol og lignende, er det en god ide at undersøge, hvad du må og ikke må spise. Derudover øger hovedsageligt mængden af det gode kolesterol i kroppen (1, 2, 3, 4)

Æg indeholder masser af proteiner, B12-vitamin og anti-oxidanter (5). Det kan vi godt lide. Æg indeholder også meget choline, som er vigtigt, men som de fleste mangler. Kyllingelever, sojamel og røger laks indeholder også meget cholin (6).

Derudover mætter æg utroligt meget sammenlignet med kulhydratrige fødevarer (7), hvilket gør det nemmere at tabe sig. Og så udgør scrambled eggs (æg, sødmælk og revet cheddar + grøntsager eller noget kød) et formidabelt morgenmåltid.

Konklusion: Spis dine æg.

2.  En kalorie er en kalorie

Av. Det her bliver kontroversielt for nogle. Overskriften er, i mine øjne, misvisende. En kalorie er i bund og grund en kalorie. Og spiser du flere, end du forbrænder, tager du på. Simpelt.

Der hvor linen knækker, er når det kommer til, hvordan forskellige kalorier fra forskellige fødevarer påvirker os.

Proteiner er eksempelvis mere mættende end kulhydrater og øger termogenesen (= øget forbrænding/stofskifte = En god ting, hvis man vil tabe sig) (8, 9).

Tager man fruktose (frugtsukker) over for glukose (druesukker), er det også bevist, at den samme mængde kalorier fra fruktose over for glukose, kan lede til mindre mæthedsfornemmelse (10).

Og det forklarer jo meget godt, hvorfor folk taber sig på en kost, der er proteinrig: De er ganske enkelt mere mætte. Den øgede termogenese er selvfølgelig fin, men det kan, i mine øjne, ikke betale sig at indregne i sit energiniveau, hvis man tracker kalorier. Lidt ligesom en teskefuld chilipulver eller kanel ikke rigtig batter i det samlede regnskab.

Konklusion: En kalorie ER en kalorie, men makronutrienterne (proteiner, kulhydrater og fedt primært) påvirker dig på forskellig vis (nu bliver jeg sikkert lynchet).

3. Mættet fedt er usundt

At mættet fedt skulle være usundt og øge risikoen for en hjertesygdom, er efterhånden manet til jorden. Og i samme ombæring vil jeg gerne indskyde, at fedt ikke feder (for mange kalorier feder).

En undersøgelse med omkring 11.000 individer viste, at der ikke var nogen sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og risikoen for at få en hjertesygdom (11).

Tværtimod kan mættet fedt måske endda sænke det dårlige kolesterol (LDL) i kroppen (12).

Konklusion: Du behøver ikke gå all “Thomas Rode” og spise økologisk smør med en ske, mens du jager græsfodret kvæg med bue og pil. Men mættet fedt er ikke farligt, så lad være med at spise “low fat”.

Det var første del af… Et par stykker (regn med en 2-4 dele i alt).

God søndag.

One thought on “13 Nutrition Lies That Made The World Sick And Fat – del 1

Skriv et svar