Forside » DR3 lukkes: Samme licensbetaling, men mindre indhold og tilgængelighed

DR3 lukkes: Samme licensbetaling, men mindre indhold og tilgængelighed

Læsetid cirka 1 minutter

DR3 lukkes. Genialt. I kan godt mærke det, ikke? At jeg ikke ligefrem klapper i mine små af hænder af glæde over Maria Rørbye Rønns (genereldirektør for DR) udmelding vedrørende lukningen af DR3. DR3 skal udelukkende være digital (= streaming) fremover, fordi målgruppen ganske enkelt ikke ser “flow TV” (= almindeligt fjernsynskiggeri).

Og jeg forstår ideen med det. Hvis vi talte om en privat TV-station, som konkurrerede med private aktører som Viasat.

Men det gør DR ikke. DR leverer public service (eller bør i hvert fald gøre det).

DR skal trimme organisationen, fordi der hældes penge ned i et bundløst hul (host, direktørlønninger og bygninger, host) – eller det var vidst ikke lige den officielle grund, men vi ved det jo godt –  men hvordan kan man kalde det public service, at man lige pludselig ikke kan se deres kanaler på sit fjernsyn længere? Jovist, jeg kan bruge DR.tv på mit smartTV, men så kan jeg jo ikke se live TV. Kan det virkelig være rigtigt, at jeg er tvunget til at bruge min MacBook til at se fjernsyn, når jeg kunne have set det på 46″ i min stue?

Det er en ommer. Eller hvad siger I?

4 comments

 1. Anne says:

  Hej Thomas 🙂

  Jeg kan på den ene side forstå din frustration over, at DR3 udgår fra det traditionelle flow-tv – for det er den måde, vi her været vandt til at se tv på. Jeg læser Medievidenskab på AU, dermed siger jeg ikke, jeg er ekspert på området, men jeg kender qua mit studium kulturelle, teknologiske og strukturelle parametre, der kan forklare beslutningen. Når man (jeg) læser rapporter og undersøgelser (eksempelvis DR Medieudviklingen og Reuters Digital News Report) om medievaner og -forbrug, er det tydeligt, at mediebilledet er væsentligt anerledes i dag end for bare fem år siden. Digitaliseringen går rasende hurtigt, og det medfører, at den såkaldte generationskløft også bliver dybere – det vil sige, at forskellen på henholdsvis generation X’ og de efterfølgende generationers (Millennials og Z) medievaner er betydeligt forskellige. Eksempelvis er YouTube og streaming i eksplosiv vækst hos børn, mens flow-tv er væsentligt faldende.
  Jeg synes ikke personligt, det er en ommer at lukke DR3 som tradiotionel kanal. DR’s public service-forpligtelser handler ikke udelukkende om indhold, men også om, at DR skal befinde sig, hvor danskerne befinder sig. Hvis DR3’s primære målgruppe (15-39-årige) i mindre grad bruger flow-tv, hvorfor skal DR3 så vises der? Jeg synes, det tyder på en bedre prioritering af licensen: at DR ikke spilder ressourcer på at være på platforme, hvor målgruppen ikke er. Desuden har DR også lukket Ultra for i stedet at udbyde mere indhold på YouTube – fordi målgruppen er der.
  Det blev en lang kommentar, men jeg havde lyst til at sætte dit indlæg i perspektiv – jeg håber, det giver mening 🙂

  • Thomas says:

   Hej Anne

   Det er super fedt med indspark – især når det er af den kvalitet.

   Jeg er helt bestemt farvet af at være lidt sur på DR, så det er rart med et kvalificeret indlæg og en markant skarpere forklaring på, hvorfor de agerer, som de gør.

   På den ene side kan jeg sagtens forstå bevæggrundene ud fra, hvad du siger – og det er godt købmandskab at lukke/ændre dele af virksomheden, der ikke fungerer eller giver et dårligt afkast – men jeg er stadig ikke helt overbevist. Netop fordi DR skal befinde sig, hvor danskerne er, og de nu fjerner en “ungdomskanal” (jeg er glad for, at jeg stadig er ung med mine 29, snart 30 år 🙂 ) fra den almindelige sendeflade, mener jeg, at de ikke helt lever op til deres forpligtelser. På trods af, at størstedelen af de 15-39 årige ikke ser flow TV.

   Men uden at kende den præcise sammensætning af deres seere, er det svært at sige 100%, hvorvidt de lever op til deres public service-forpligtelser.

   For at slå det helt fast vil jeg dog lige indskyde, at dit indlæg har ændret min holdning en kende – nu er jeg mindre skuffet over DR 🙂

   • Anne says:

    Jeg er glad for, at du kunne bruge min kommentar 🙂
    Jeg kan sagtens forstå, at du ikke er overbevist med hensyn til beslutningen, og jeg kan fortælle, at nærmest alt, hvad DR gør, bliver diskuteret på mit studium og i relation til deres public service-forpligtelser. Der er mange nuancer at forholde sig til, når det gælder et public service-organ som DR. Det handler ikke bare om besparelser, så dem med topposterne kan få mere løn. Det handler om, at DR er nødt til at følge de kulturelle og teknologiske strukturer, der påvirker samfund. Det er ikke bare fra den ene dag til den anden, sådanne beslutninger bliver taget. Der ligger større rapporter og utallige researches bag. Eksempelvis har DR også oprettet DR Panelet, hvor de tager borgerne med på råd. Desuden har kulturministeren, Mette Bock, i forbindelse med det nye medieforlig, der skal gælde fra 2019, lavet kampagnen Antennerne Ude. Her har hun ligeledes forhørt sig hos borgerne, hvordan mediebilledet ser ud nu, og hvad vi forventer af det i fremtiden. Alt andet end lige har dette også betydning for DR’s samfundsrolle 🙂

    Jeg tror også, at det fra borgernes side handler om tilvænning – ligesom med alt andet, der forandrer sig. Da diverse streaming-tjenester begyndte at komme frem, anede jeg ikke, hvad jeg skulle bruge dem til. Nu ser jeg næsten kun on demand 😉

    • Thomas says:

     Hele min anke omkring består også i, at DR3 jo allerede er streaming – det hele er tilgængeligt live på DR.dk/tv – så hvorfor fjerne det fra sendefladen, hvor der alt andet lige stadig må være et stort publikum? Licensen reduceres ikke, selvom man lige pludselig fjerner en (faktisk to) kanaler fra sendefladen.

     Så streaming er ikke en dårlig ide – men da de allerede gør det, forstår jeg ikke helt argumentet. Og ja, DR3’s seertal er ikke vanvittige, men det behøver ikke nødvendigvis skyldes, at der ikke er et publikum blandt de 15-39-årige. Især 30+ ser stadig flow-TV (faktisk 34%, hvis man skal tro på nedenstående), så måske er det indholdet?

     (Kilde: Medieforskningen 2015, DR Medieforskning)
     FAKTA: Der er fire grupper af tv-danskere
     Kombiseerne: 34 procent af danskerne. De er typisk mellem 30 og 39 år og bruger både flow-tv og streamingtjenester på en almindelig uge. De har et stort tv-forbrug og følger samlet set over fem programmer fast i løbet af en uge.
     Flow-tv-seerne: 59 procent af danskerne. De er typisk over 40 år. De ser flow-tv på en almindelig uge, men bruger streamingtjenester sjældnere end ugentligt. De følger samlet set fire programmer fast i løbet af en uge.

     Dedikerede streamere: Fem procent af danskerne. De er typisk under 30 år, og bruger streamingtjenester på en almindelig uge, men de ser ikke flow-tv. De følger samlet set lidt over fire programmer fast i løbet af en uge.

     Ikke-seere: Tre procent af danskerne. De er typisk under 30 år og bruger hverken flow-tv eller streamingtjenester i løbet af en almindelig uge.

Leave a Reply