Hjem » Er bacon lige så farligt som rygning?

bacoon

WHO (Verdenssundhedsorganisationen) har netop frigivet en rapport, hvor forarbejdet kød som bacon, skinke, what ever placeres i  den højeste kategori for kræftfremkaldende stoffer – samme kategori som inkluderer blandt andet rygning, asbest og alkohol.

Men betyder det så, at bacon er lige så farligt som rygning?

NEEEEEEEEJ.

Fordi danske journalister er idioter (sorry to say so) – eller sensationshungrende. Bacon er ikke lige så farligt som rygning. Bacon er ikke decideret “sundt” (og jo, man kan godt bruge prædikatet “sundt” og “usundt/mindre sundt” – det bliver folk ikke neurotiske af), men du dør altså ikke af det.

Det er vigtigt at pointere, at når WHO placerer forarbejdet kød i samme kategori, betyder det ikke, at risikoen for at udvikle kræft er lige stor ved at spise bacon’n’eggs i ny og næ og så ryge på daglig basis. Langt fra.

Kategoriseringen siger intet om, HVOR kræftfremkaldende et stof er – den siger kun, at der er evidens for, at de er kræftfremkaldende. Lad os prøve at tage et eksempel:

Når VM-kvalifikationen i fodbold frem mod 2018 sparkes i gang, er Danmark i samme seedningslag (lad os kalde det kategori), som følgende lande: Slovakiet, Østrig, Italien, Schweiz, Tjekkiet, Frankrig, Island, Danmark, Bosnien/Hercegovina. Betyder det, at vi er nøjagtig lige så gode som Italien og Frankrig? Eller at Slovakiet er bedre end os? Nej, det gør det ikke. Vi er sikkert langt dårligere end alle holdene.

På samme måde er forarbejdet kød kategoriseret sammen med rygning, men det betyder ikke, at de er lige farlige. Get it?

Nedenstående infographic siger det vidst meget godt.

151026-Tobacco-vs-Meat-TWITTER

Skriv et svar