Forside » Er kosttilskudspakker fup og fidus?

Er kosttilskudspakker fup og fidus?

Du kender dem sikkert godt: ‘Muskelmarkeringspakken’, ‘Mega Mass Extreme’, ‘Slankepakken’, ‘Atletpakken’, ‘Diarrepakken’ og så videre. Pakketilbud hos din lokale (internet)kosttilskudspusher. Der er tale om pakker, som lover en farligt masse, men som i bund og grund er helt normale kosttilskud, som ikke gør det helt store, hvis din søvn, kost og træning ikke er god nok.

Kosttilskud er tilskud. Jeg er selv bruger af dem, men det eneste de skal bruges til, er at supplere ovenstående (god kost, søvn og træning): De skal ikke være fundamentet. Og blandt andet derfor har jeg det lidt stramt med alle disse pakkeløsninger, som jeg nu vil snakke lidt om.

NASKOR_amino_710x300

“Jamen pakken lover jo, at jeg bliver mere markeret?”

Et af de bedste eksempler er ‘muskelmarkeringspakker’ eller ‘slankepakker’. De hedder sikkert en masse andet, og lover typisk noget a la:

Denne pakke er til dig, der vil; Tabe dig på en sund og naturlig måde, mindske din fedtprocent og stramme op. I pakken får du en naturlig måltidserstatter samt vores mest effektive vægttabstilskud.

Hmmm. At tabe sig på en naturlig og sund måde lyder jo tiltalende. Men hvorfor så spise måltidserstatning? Er det overhovedet sundt?

Pakken indeholder en masse produkter, som alle skulle hjælpe dig med at smide de overflødige kilo. Men er det produkternes skyld, hvis du taber dig? Nok ikke. Se lige ingredienslisterne på fire af pakkens produkter:

Skærmbillede 2014-07-17 kl. 09.02.58 Skærmbillede 2014-07-17 kl. 09.03.13 Skærmbillede 2014-07-17 kl. 09.04.02 Skærmbillede 2014-07-17 kl. 09.04.16

De aktive ingredienser er ofte grøn the-ekstrakt samt koffein, og det er rigtigt, at de to ting kan øge din forbrænding. Men koffein mister sin virkning (se mere her), hvis du i forvejen er kaffedrikker og forbrænder desuden kun få kalorier ekstra i timen. Grøn the bidrager lidt, men det svarer til, at du kan spise et par bolcher mere i løbet af dagen – det rykker altså ikke rigtigt.

Derudover står der på flere af tilskuddene, at du skal tage dem og dernæst spise et “reduced calorie” måltid. Det vil sige, at du skal spise færre kalorier efter at have indtaget produktet, end du er vant til for at få det fulde udbytte at tilskuddet. Hmmm. Er det så tilskuddet, eller det faktum, at du spiser mindre, der gør, at du taber dig (hint: Det er et ledende spørgsmål)?

Pakken indeholder også et ‘lean dessert protein’-pulver, som skulle være “ultra-lavt” på kalorier. Sandheden er, at det indeholder stort set lige så mange kalorier per 100 gram, som alle andre proteinpulver-varianter:

 

Skærmbillede 2014-07-17 kl. 09.08.34

35 gram indeholder 130 kalorier, hvilket betyder, at 100 gram indeholder 371 kalorier. ‘Almindeligt’ pulver indeholder mellem 350-450 kalorier per 100 gram. Igen er det altså ikke her, du smider de 10 overflødige kilo.

Og sådan kan jeg fortsætte med muskelopbygningspakkerne, ‘atlet-pakken’, ‘få-længere-ben’-pakken og så videre:

Der er intet magisk ved pakker – det er vildledende markedsføring.

Hvordan opnår du en, i dine øjne, pænere krop (og det gælder, uanset om du vil tabe dig, tabe på eller noget helt andet)? Det gør du ved at få din søvn, spise som en voksen og træne hårdt på ugentlig basis (flere gange i ugen vel at mærke). Og det gælder for både vægttab og muskelopbygning. Selvfølgelig skal vi skrue på forskellige parametre, men får du for lidt søvn, spiser som et barn og træner med hovedet under armen, finder du årsagen til dine manglende resultater der.

Leave a Reply