Hjem » Fødevareministeren: Vi skal have mere D-vitamin

Så for dælen. Danskerne står over for et “folkesundhedsproblem” ifølge fødevareminister Karen Hækkerup. Hun har rendt rundt og udtalt sig til blandt andet Politiken og Børsen om manglen på D-vitamin i danskernes kost.

Husker I, hvorfor det er skidt at mangle D-vitamin? Jeg skrev om det i denne post, men her er et kort recap på, hvad mangel på D-vitamin gør:

  • Øget tab af muskelstyrke og -masse, når vi bliver ældre
  • Øget risiko for kræft
  • Sænket immunforsvar
  • Forhøjet blodtryk
  • Diabetes
  • Neurologiske sygdomme

Avs. Og nu siger fødevareministeren ligefrem, at vi mangler D-vitamin. Dør vi så i morgen?

Nej, det gør vi heldigvis ikke. Men det betyder, at der måske/måske ikke kommer et større fokus på mad beriget med D-vitamin. I troede måske, politikerne rent faktisk ville gøre noget, men det er ikke tilfældet. I stedet for at anbefale 7.5 microgram dagligt, anbefaler de i stedet 10 microgram. Weeee. 10 microgram svarer til omkring 400 IU. Altså omkring 10% af den dosis, de kloge hoveder fra Precision Nutrition anbefalede i deres artikel om D-vitamin. Hmmm.

Samtidig spekuleres der altså i at berige maden med D-vitamin, hvilket som sådan er fint nok. Problemet er bare, at alle ikke spiser ens og, at de færreste får den mængde af de berigede fødevarer (mælk, brød og smør nævnes – tre fødevarer, jeg personligt stort set aldrig spiser – jeg dør), der er nødvendig for at undgå mangel på D-vitamin. Og nååå ja, så er danskerne hundeangste for mad, som bliver ‘beriget’ med “alt muligt kemi”.

Karen Hækkerup burde i stedet anbefale alle at indtage et D-vitamin-tilskud – især om vinteren. Men det sker nu nok aldrig.

Skriv et svar