Forside » Hvad er CrossFit?

Hvad er CrossFit?

Læsetid cirka 2 minutter

Siden dette indlæg første gang blev postet i 2013, er der løbet en del vand under broen. Faktisk så meget, at jeg selv har dyrket lidt CrossFit fra tid til anden. Det kan jeg dog desværre ikke mere, da jeg ikke har adgang til træningsfaciliteter, der understøtter det.

Men jeg føler alligevel, at jeg skylder en forklaring på, hvad CrossFit faktisk er.

Hvad er CrossFit?

CrossFit er utroligt mange ting, men først og fremmest er det en træningsform, der kombinerer et hav af træningsformer. Så at sige, det er vægtløftning kombineret med konditionstræning kombineret med gymnastik kombineret med svømning kombineret med "indsæt-selv-sport", ville ikke være forkert.

Hvad CrossFit er, afhænger af dit niveau. For de allerdygtigste kombineres ovenstående sportsgrene (+ flere), men er du ny til det, starter du nok et andet sted. For nybegyndere er det især gruppe-aspektet, der virker tillokkende.

Opbygning af en CrossFit-time

En CrossFit-time (som de fleste vælger at deltage i) følger opskriften fra sportsgrene såsom fodbold, træner man sammen:

  • Generel opvarming
  • Skills-/tekniktræning
  • Specialisering (styrke eller svære øvelser)
  • WOD (Workout Of the Day): Svarer til en fodboldkamp

Opskriften er bekendt, og den lineære opbygning, der kulminerer med en afsluttende WOD, virker tiltalende på de fleste.

Alle kan være med, såfremt instruktøren evner at skalere øvelserne og den afsluttende WOD (og de gør de fleste, heldigvis). Og netop derfor må jeg sige, at CrossFit faktisk er ret godt. Fordi det får folk til at dyrke styrketræning uden at glemme konditionstræningen. Eller gymnastikken (og dermed mobilitet og fleksibilitet).

CrossFit uden for holdene

Gider du ikke træne på CrossFit-hold, kan det være lidt sværere at strikke dine træninger sammen. Personligt varmede jeg op, lavede en masse vægtløftning og så lidt bodybuilding til over- eller underkrop og så lavede jeg en workout. Jeg var nok ikke en god CrossFit-atlet, men jeg hyggede mig.

Vil du gerne være dygtig til CrossFit, skal du nok ikke bruge holdene (når du har nået et vist niveau). Herefter vil det være en ide at få en professionel til at programmere for dig (eksempelvis Invictus, Conjugate Fitness, The Progrm eller Comptrain - der er mange forskellige). Og så forberede dig på meget træning.

Cadeau til CrossFit

Afsluttende vil jeg gerne give CrossFit lidt credit. Jeg har selv været meget kritisk, og der sker stadig hjernedøde ting til nogle CrossFit-konkurrence. Men helt generelt vil jeg vove den påstand, at CrossFit har gjort en del for at udbrede styrketræning herhjemme. Måske kan CrossFit endda tilskrives noget af Fitness World's succes. Og det er ret godt klaret og bestemt noget, jeg bifalder. Altså ikke nødvendigvis Fitness World's succes, men udbredelsen af styrketræning.

Sammendrag
Navn
Hvad er CrossFit?
Beskrivelse
Hvad er CrossFit? Vil du gerne vide, hvordan CrossFit er opbygget og, hvad du kan forvente til en CrossFit-time? Så læs med her.
Forfatter
Udgiver
ThomasMoberg.dk

Leave a Reply