Forside » Hvad er et godt træningscenter for dig?

Hvad er et godt træningscenter for dig?

Hvis du var fodboldspiller og kunne vælge, hvor du ville træne, ville du så vælge AGF eller Barcelona? Barcelona, right? Men hvorfor egentlig? Ville du stadig vælge det, hvis dine omkostninger steg med 50 procent? Jeg ville. Og nu skal jeg forklare hvorfor.

I Århus er der flere gode træningscentre. Nogle er billigere (typisk de kommercielle), mens andre er dyrere. De fleste individer vælger træningscentre ud fra to parametre (undskyld jeg generaliserer); pris og bekvemmelighed. Og det undrer mig. Personligt har jeg valgt center ud fra en overbevisning om, at det giver mig bedre muligheder for at realisere mine mål (jeg træner i Performance Gym Aarhus, PG).

Men PG er ikke det billigste center i Århus. Det er heller ikke det nærmeste min bopæl, og jeg kan ikke træne andre steder i landet, så derfor undrer flere sig nok over, hvorfor jeg ikke bare træner i den lokale Fitness World.

Og jeg er med på, det kan være svært at forstå, hvorfor jernet i PG er anderledes end det i Fitness World eller Fitnessdk. Men det er ikke på grund af udstyret (udelukkende), prisen eller bekvemmeligheden. Det er på grund personerne, stemningen og sammenholdet.

Muscle Beach er et fedt sted at træne - prøv det Kilde: Peterdukephotography.com
Muscle Beach er et fedt sted at træne – prøv det
Kilde: Peterdukephotography.com

Det er her, AGF/Barcelona-eksemplet kommer ind: Der er ingen tvivl om, at AGF’s træningsanlæg er topklasse; der er gode spillere og faciliteter og du kan sagtens blive en virkelig god fodboldspiller af at træne med AGF. Men der sker noget, når man træner sammen med mennesker, der er bedre end en selv (Barcelona); så bliver du selv en bedre spiller – eller får bedre muligheder for at udvikle dig.

Sådan er det også i PG.

Ved at vælge et center med personer, der er dybt dedikerede, får jeg de optimale betingelser for at udvikle mig. Nuvel, AGF er gode, men Barcelona er en tand bedre. Og selvom talent har mere at sige i fodbold end i styrketræning, så lad os blot antage, at din udvikling måske stagnerer i AGF, mens du hele tiden udfordres i Barcelona.

Udstyret er sekundært for mig, da jeg sagtens kan træne fornuftigt med udstyr af en anden kvalitet. Det, der gør hele forskellen, er de mennesker, der kommer i centrene. Ved at omgive dig med mennesker, der er bedre eller presser sig mere end dig, har du hele tiden noget at stræbe efter. Du kan altid kigge på sidemanden og sige: “Det der vil jeg også opnå.”

Det lyder banalt, men ved at omgive dig med mennesker, der er bedre eller har opnået mere end dig, skaber du rammerne for personlig udvikling.

Omgiver du dig derimod med mennesker, der ikke giver dig noget at stræbe efter, risikerer du at blive trukket med ‘ned’.

Det svarer til at træne med Serie 1-holdet i den lokale fodboldklub, selvom du normalt spiller Serie 3; du bliver en bedre fodboldspiller af at spille med andre, der er bedre end dig selv.

Det var det filosofiske. Så kommer vi til det økonomiske, som på forunderlig vis altid bliver bragt op.

Ved at give 100-150 kroner mere i PG end i Fitness World får jeg mulighed for at træne et sted, der gør mig bedre til det, jeg gerne vil være bedre til. 100-150 kroner svarer til et par fadøl i måneden. Eller 10 colaer. Det undværer jeg gerne for ovenstående + et fællesskab, jeg ikke før har oplevet.

Det er okay at vælge center ud fra pris, bekvemmelighed og en lækker sauna. Men så skal du ikke brokke dig over, at sidemanden sætter hår mellem sine DB curls.

Det rigtige center har meget at sige, når det kommer til udbyttet af din træning. Husk det, når du vælger.

2 comments

 1. Bruger says:

  Futbold er et hold spil, imens bodybuilding er jo individuelt, hvordan kan du samligne disse to tings? 🙂 jeg mener at det er rent psykologisk og individuelt, hvordan eller hvor trænede de mennesker omkring dig ser ud, og den udbytte du har af din trænings pas. Jeg har fx ikke nogen behov for at se folk der er 5x så storre som mig , for at jeg følger mig motiveret nok til at træne 110%. (fordi som du skriver “der vil jeg gerne opnå”) Mit træning foregår inde i mit hoved, imod mig selv. Jeg kæmper og træner imod mig selv,ikke mod – hvem ellers træner ved siden af mig.
  Måske er det bare mig 🙂 men jo, jeg træner i den billig, som du fint skriver, jern er ko det dame begge steder.

  • Thomas says:

   Det er ikke kun udseendet, der motiverer. At have dygtige mennesker omkring sig, vil også gøre dig selv dygtigere. Det er lige før, jeg vil påstå, det er cold facts 🙂

   Jeg kan også sagtens motivere mig selv i et kommercielt center, det er der ingen tvivl om. Men jeg vil samtidig påstå, at jeg er blevet dygtigere, siden jeg skiftede center.

   Som jeg også nævner, handler det mindre om udstyr og mere om stemningen og den viden, der er i center som eksempelvis Performance Gym i Aarhus og Svendborg eller The Gym i København for nu at udvide spektret en smule. Det kan man ikke betale sig fra, men det giver uendeligt meget på træningsfronten.

   Jeg kæmper også mod mig selv – der er ingen, der gider løfte mine vægte – men kan jeg blive 10% bedre af at gå op og ned af folk, der er bedre end mig selv, så vil jeg gerne det 🙂

   Som du selv siger, så er det smag og behag 🙂

Leave a Reply