Forside » Hvordan ser 100 kalorier ud?

Hvordan ser 100 kalorier ud?

Kalorier er en underlig størrelse, og de færreste ved egentlig, hvor mange kalorier deres mad indeholder. Det er også helt fint, men det er værd at vide en smule om kalorier, hvis du eksempelvis har ‘let ved at tage på’ (= nemt indtager flere kalorier, end du forbrænder).

En gennemsnitsperson forbrænder omkring 1500-2500 kalorier dagligt afhængigt af køn, alder, aktivitetsniveau, muskelmasse, træning/ikke-træning og så videre. Det kaldes ens ‘ligevægtsindtag’ og er defineret ved den mængde energi, du kan indtage uden at tage på eller tabe dig. Ligger du i kalorieunderskud (= indtager færre kalorier, end du forbrænder), vil du tabe dig, og omvendt vil du tage på, hvis du ligger i kalorieoverskud (= indtager flere kalorier, end du forbrænder).

Og så simpelt er vægttab/vægtøgning faktisk.

Så er der forskelle på, hvordan forskellige fødevarer påvirker hormoner og kroppen generelt, men det er mindre vigtigt, hvis du bare ønsker at tabe dig (hvilket mange gør). Her er hovedreglen: Indtag færre kalorier end du forbrænder.

Ens ligevægtsindtag kan forresten øges gennem træning, fordi muskler forbrænder flere kalorier, når du slapper af, end fedt gør. Og så er muskler lækre. Du kan også lave ‘cardio’, som er konditionstræning som løb og cykling. Det forbrænder du også mange kalorier af, men kun mens du udfører aktiviteten. Styrketræning/bodybuilding giver dig en højere forbrænding set over 24 timer. Ovenstående er meget forsimplet, så bliv ikke sur, hvis du føler, jeg springer let og elegant hen over det – indlægget har ikke til hensigt at forklare det dybere.

Nej, dette indlæg vil egentlig bare sætte fokus på, hvordan 100 kalorier ser ud. Derfor får I lige tre billeder fra Fitsugar.com:

6d1fd1674b690326_100-calories-of-veggies 7357d5298bde1a7c_poster1

fb0bc415c6678cac_fittemplate_1_

Hvor vil jeg hen med ovenstående? Hvis du går og er konstant sulten og ikke føler, du kan tabe dig, så kan du jo overveje at tilføje flere grøntsager til din kost og skære ned på (eventuelt) slik. En enkelt Bounty (de kommer i par) indeholder omkring 140 kalorier. Det svarer til cirka 300 gram broccoli – og hvad mætter mest?

Det samme gælder for proteinbarer, som er slik i forklædning (med flere proteiner). De er fyldt med kalorier og sukker og mætter ikke i lang tid ad gangen. De virker sunde, fordi de hedder ‘proteinbarer’, men det snyder. Det er ‘mindre usundt’ slik i min verden – også selvom jeg selv spiser dem.

I bund og grund kan det skæres ned til én sætning (jeg mener, Dan John har sagt det – ellers må I gerne rette mig):

Spis som en voksen

Spis rigtig mad og brug tid på at lave mad. Selvfølgelig kan du forkæle dig selv i ny og næ, men hvis du spiser som et barn ville spise (hvis det ikke fik opsat nogle rammer), bærer du selv ansvaret for din nuværende situation. Det er ikke for at være belærende, jeg siger det, men det er værd at gøre sig nogle tanker omkring ens spisevaner, før du propper i munden. Overvej hvert måltid. Overvejelser som: “Vil jeg have det her stykke chokolade, eller vil jeg smide fem kilo?” og “Er jeg egentlig sulten eller keder jeg mig bare?”, inden du sætter tænderne i dit yndlingsslik er altid en god ide i stedet for at fylde sig tankeløst.

Kalorier er en sjov størrelse, og jeg anbefaler ikke, at du lader dig styre af dem, men når du næste gang er sulten, og bestemmer dig for, hvad du gerne vil spise, så tænk lige over ovenstående – også selvom to Bounty måske frister mere end kylling og broccoli (som i øvrigt er lækkert!). Det samme gælder i 7/11, hvor en muffin lokker lidt mere end et æble; har du problemer med at holde vægten, vil et æble nok være en bedre løsning.

Ovenstående er selvfølgelig ud fra den betragtning, at du ønsker at bibeholde vægten eller tabe dig.

2 comments

 1. Joakim Hansen says:

  Det er en rigtig fin artikel og det er også rigtig hvad der står, pånær en ting. Og jeg ser eksperter lave fejlen igen og igen. Der F. Eks et billed af en banan og så står der at der er 100 kalorier i, men det passer ikke, der er 100000 kalorier i eller som det hedder: kilokalorier (kcal)

  Har du et input på det ? 🙂

  • Thomas says:

   Du har selvfølgelig ret i, at når talen falder på ‘kalorier’, er der tale om kilo-kalorier – altså 1000 kalorier. Men det er jo lingvistisk diskussion. I daglig tale er kalorier = kilo-kalorier.

   Så mit input er blot: Du har ret, men det forvirrer mere, end det gavner, at skrive, at en banen indeholder 100.000 kalorier 🙂

Leave a Reply