Forside » Kokosolie

Kokosolie

Brug kokosolie – det er sundt og lækkert.

Alle bør bruge kokosolie i dagligdagen af flere årsager. Kokosoliens fedtsyrer er kernesunde og kan hjælpe med vægttab, forøget hjernefunktion og en masse andet (det kan faktisk bruges som fugtighedscreme 🙂 ). Og så er kokosolie genialt til at stege i blandt andet på grund af dets høje varmestabilitet (du kan læse mere om stegeolier her).

Kokosolie består af 90 % mættet fedt, men heldigvis er mættet fedt ikke længere stemplet som værende farligt (det var da også på tide). Det mættede fedt i olien er af typen MCT (Medium Chain Triglycerides) – altså fedtsyrer i en “medium” længde. Det siger dig måske ikke ret meget, men det adskiller oliens fedtsyrer fra mange andre, der er lang-kædede. Det betyder, at de bliver omsat (metaboliseret) anderledes. De ryger direkte i leveren efter at være indtaget og bliver brugt som en hurtig energikilde (eller omdannet til ketone bodies) i stedet for kulhydrat. Du kan derfor med fordel smide lidt kokosolie i kaffen inden træning eksempelvis.

kokosolie

Kokosolie kan øge forbrændingen

En øget forbrænding betyder samtidig, at du forbrænder mere fedt (eller kan spise flere kalorier uden at tage på). Skifter du eksempelvis 10 gram fedt fra én fedtkilde ud med 10 gram fedt fra kokosolie, kan sidstnævnte øge din forbrænding over 24 timer. Faktisk har en undersøgelse vist, at 15-30 gram MCT kan øge dit total energiforbrug (din forbrænding) med op til 5 %, hvilket svarer til cirka 120 kalorier eller 20 gram chokolade. Det er ikke meget, men læg dertil alle de gavnlige effekter ved olien, og så er det faktisk ret godt.

Sænker din sult

Ketone bodies har en appetitregulerende effekt, hvilket kan føre til, at du spiser mindre i løbet af en dag – hvis du spiser mindre, taber du dig, så kokosolie kan altså hjælpe dit vægttab på vej.

Kokosolie kan sænke dit kolesterol

Mættet fedt, som kokosolie primært består af, kan øge mængden af HDL (det gode kolesterol) i blodet og ændre LDL (det dårlige) på den gode måde. Derudover peger nogle studier også på, at kokosolie i sig selv kan sænke det samlede og LDL kolesterol i forhold til sojabønneolie (findes det overhovedet?).

Med andre ord kan olien altså forbedre dit kolesteroltal, hvilket kan være med til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

Det er en glimrende solcreme og/eller lotion

Olien kan bruges til eksempelvis solskade (det kan blokere op til 20% af solens UV-stråler) og som bodylotion. Det er sgu da smart?

Kan hjælpe dig med at smide fedtet på kroppen

Se nu begynder det at rykke. olien kan reducere din appetit og øge din forbrænding, så derfor giver det jo mening, at det hjælper dig til at tabe dig. Det skulle umiddelbart være specielt godt til at reducere fedtet omkring maven, som ofte er fedt omkring organerne (og det er meget usundt). Faktisk er der lavet studier, der viser, at ved at tilføje 30 ml kokosolie dagligt (uden ellers at ændre kost eller træning) har overvægtige mænd og kvinder reduceret deres livvidde signifikant. Tænk så på, hvad kokosolie + god kost og træning kunne gøre?

Take away

Kokosolie er med andre ord et virkelig godt fedtstof. Brug det i kaffen, brug det til at stege med eller spis det rent (det er måske lidt voldsomt, hvis du forsøger at tabe dig) – anything goes.

Dog vil jeg lige indskyde, at olien selvfølgelig indeholder rigtig mange kalorier, så hvis din vægt i forvejen er opadgående, vil du ikke begynde at tabe dig ved at spise en skefuld kokosolie dagligt. Så skal du også lave andre ændringer i kosten for at få det optimale ud af olien 🙂

Kilder:

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

http://authoritynutrition.com/coconut-oil-and-weight-loss/

2 comments

  • Thomas says:

   Hej Christina

   Bodylab laver en koldpresset økologisk udgave til en fin pris. Den kan du finde her. Ellers kan du finde Urtekram i de fleste større supermarkeder (Føtex, Bilka, SuperBrugsen og så videre), som også er rigtig god 🙂

   Thomas

Leave a Reply