Forside » Micro plates – hvorfor?

Micro plates – hvorfor?

Læsetid cirka 2 minutter

Micro plates er små vægtskiver, som oftest vejer under 1.25 kg, som ellers er standarden for de mindste skiver i de danske fitnesscentre. Men hvad skal man egentlig bruge så små skiver til?

Micro plates for kontinuerlig progression

Når du bænkpresser 100 kg, er springet til 102.5 kg ikke specielt stort. Du øger jo kun vægten med 2.5%. Men hvad så, når du E curler (biceps-øvelse med EZ-baren) 25 kg og bliver nødt til at stige med 2.5 kg? Så er springet jo lige pludselig 10%. Og 10% er et ret stort spring.

Her kommer micro plates ind i billedet.

For med små skiver på eksempelvis 250 gram eller 500 gram stykket, kan du sørge for hele tiden at øge den vægt, du løfter, men uden de kæmpe spring. Eksempelvis kan du curle 26 kg, hvilket betyder, at stigningen faktisk kun er på 4% – det er lidt mere overskueligt.

Og derfor har jeg faktisk selv bestilt to sæt micro plates fra Strengthshop.de (ét sæt 250 grams-skiver og ét sæt 500 grams-skiver), som jeg har med mig, når jeg træner. På den måde sikrer jeg mig, at jeg aldrig kommer i den situation, at være nødsaget til at øge med 2.5 kg.

Ja, det er måske lidt overdrevent, men til 300 kroner for begge sæt, var det en nem beslutning at træffe.

micro plates
Mine lækre skiver: Ét sæt på 500 gram og ét på 250 gram

Forskellige variationer

Ovenstående skiver har en indvendig diameter på 51 mm, så de passer på olympiske vægtstænger, EZ-stænger og lignende. Eller som Joni fra Strengthshop.de skrev, da jeg spurgte ham om størrelsen:

Hi Thomas,
We only sell olympic plates and barbells, none of that fitness 30 mm stuff, so it’s all good on our site 🙂

Cheers
Joni

Jeg er overbevist om, at Joni ville skrive “shit” fremfor “stuff”, hvis ikke det kunne virke stødende. Jeg klukkede i hvert fald, da jeg læste beskeden.

Men hvad så med håndvægte? Her er springet jo ofte 2 kg, hvilket kan være voldsomt stort. Her kan du faktisk få magnetiske skiver (blandt andet Platemates), som kan sættes fast på nogle typer af håndvægte. Det er virkelig smart og det ville være fedt, hvis det var standard i de danske centre. Problemet er dog blandt andet, at nogle personer har lange fingre 🙁

Take away

Micro plates er billige og kan hjælpe dig med at holde en kontinuerlig progression i din træning.

Leave a Reply