
Nødder er formidable fedtkilder, og jeg spiser over 50 gram (næsten) dagligt. Nogle gange er det dog rart med lidt afveksling, og her er det oplagt at lave smør af nødderne. Alle kender jo peanutbutter, som er noget af det bedste i verden, men færre kender til andre typer af nøddesmør.
Cashewnødder og mandler er, som sagt, gode fedtkilder, og da min ven og kollega, Nikolaj, lavede denne opskrift på cashew-/mandelsmør til Fitnessopskrifter.dk, var jeg solgt – den skulle prøves. Og efterfølgende må jeg indrømme, at jeg faktisk synes, den er mindst ligeså god som peanutbutter, som jeg elsker.
Opskriften er voldsomt simpel, tager en 10-20 minutter at lave og indeholder tre ingredienser, så det er bare at komme igang.
Ingredienser (til 150 gram nøddesmør – tilføj flere nødder, hvis du vil have mere smør – 20 minutters tilberedningstid)
- 100 gram cashewnødder, rå
- 50 gram mandler, rå
- 1 tsk Himalaya salt
Fremgangsmåde
- Rist nødderne i en ovn, der er forvarmet til 160 grader – de skal bare være let brune
- Smid nødderne og lidt salt i en food processor eller en kraftig blender og blend det hele
- Det skal blendes længe (og af flere omgange, hvis du ikke vil brænde dine køkkenredskaber af); først bliver det fint-malet/granulat, så begynder det at blive mere klæbrigt
- Mit skulle have haft lidt længere tid i food processoren, da det ikke er så tyndt, men det styrer du helt selv
Næringsindhold (per 100 gram)
- 583 kalorier
- 19 gram protein
- 30 gram kulhydrat
- 43 gram fedt

Jeg får mine nødder fra Vangsgaard Treat, fordi smagen og kvaliteten er højere end standard-nødderne i de danske supermarkeder.





