Forside » ‘Personlige trænere’

‘Personlige trænere’

I kølvandet på fitnesskonkurrencer som DBFF’s Debutantstævne og Danmarksmesterskaberne i Bodybuilding & Fitness, dukker en masse selvbestaltede personlige trænere op. Og ja, mange af dem er selvbestaltede. Flere endda uden teoretisk grundlag for at kalde sig personlig træner.

‘Personlig træner’ er ikke en beskyttet titel, selvom det nok burde være det. Alle kan kalde sig det på trods af, at det er folks helbred, du påvirker. Tænk sig, hvis kirurg ikke var en beskyttet titel.

Inden jeg begynder at kaste om mig med beskyldninger og sure opstød, vil jeg godt pointere, at der findes mange gode personlige trænere, der måske ikke har taget en uddannelse inden for faget. Det er muligt at opbygge en stor teoretisk og praktisk viden inden for træning og ernæring uden at læse på Universitetet eller tage kurser andre steder. Der er dog tale om et fåtal.

Hvad sker der, når en personlig træner uden teoretisk viden begynder at tage klienter ind? Og hvad sker der, når vedkommende tager atleter ind til fitnesskonkurrencer, hvor især diætperioden bliver decideret usund hen mod slutningen (jo den gør)?

I bedste fald er træneren god, og klienten opnår gode resultater uden skader på krop og sjæl og uden fejlernæring. I værste fald bliver klienten skadet eller syg som følge af dårlig vejledning og forkert kost. Og derfor irriterer det mig, når der lige pludselig dukker personlige trænere op til højre og venstre.

1456589_10152012123984604_685806359_n

Ved at give klienter en dårlig oplevelse (eller decideret skade dem på den ene eller anden måde), sker der to ting. 1) Klienten får en forkert/dårlig opfattelse af træning og kost og 2) klienten får en forkert/dårlig opfattelse af personlig træning generelt. Og det er ødelæggende for industrien og måske endda folkesundheden for nu at hive dommedagsprofetier ind i det hele.

Hvis den direkte klient får dårlige og måske endda farlige (i forhold til øvelsesudførsel etc.) råd, kan det i værste tilfælde være skadeligt for person. Top det af med nogle fuldstændigt håbløse kostråd og du kan ødelægge et menneske. I værste fald.

Ud over de dårlige råd til betalende klienter, er der et helt andet aspekt ved at ‘lege’ personlig træner efter at have været atlet til en konkurrence: Dine ‘følgere’ eller ‘followers’. De tror, at du ved alt, fordi du har en god fysik, og derfor æder de alt, du serverer for dem, råt. Også selvom du måske intet aner om kost og træning eller kan have opnået resultaterne på falske præmisser (vi snakker steroider, som jo ændrer ‘spillereglerne’ inden for kost og træning en del).

Dette betyder, at du, som atlet og nu åbenbart også personlig træner, har et personligt ansvar over for alle dine følgere!

Derfor har du bare at kunne dit kram! Ellers skal du stoppe med at tage penge for en ydelse, du ikke kan levere. Her er et eksamensbevis trods alt en indikation af, at vedkommende har en vis viden. Kan personen ikke argumentere for øvelser, rådgivning etc., bør du som kunde eller ‘følger’ overveje, om du har fundet dig en god træner/rollemodel. Vær kritisk – det drejer sig om dit helbred.

Træning og kost er en videnskab, så selvom alle bør udvise sund fornuft og en kritisk tankegang til personlige trænere, er det umuligt for Hr. og Fru Danmark at sætte sig ind i, hvorvidt en, tilsyneladende, professionel og veluddannet personlig træner kommer med gode eller dårlige råd. Og så kigger de på vedkommendes fysik: Hvis den er ‘go’, tror de på alt. Og sådan er det.

Et eksamensbevis beviser ikke, at du er en god træner, men det indikerer, at du i det mindste gad bruge lidt tid på at uddanne dig i stedet for at smække en hjemmeside sammen, efter du har stillet op til en konurrence. Husk på, at dine råd, kostplaner og træningsprogrammer kan gøre skade på andre mennesker – og ikke kun fysisk skade.

Så hav respekt for faget og gør det ordentligt. Eller lad være.

2 comments

  1. Bruger says:

    Enig, men det er ikke noget nyt, ikke sagt at det er godt…, der er altid været \\\”freelancere\\\” der benytter muligheden for at tage opgaverne fra de uddannet. Medie folk for eksempel, man køber et kamera i bilka, tager er par billeder af hunden og børn , op på facebook og så er man fotograf/videograf/journalist osv. Sikkert også terapeuter, massagister, frisører osv, men helt enig at nær det gælder ens helbred burde lovgivning være lidt mere stramt.

  2. Thomas says:

    Det er desværre ikke noget nyt nej, og der har alle tider været folk, der tilsværter professioner og dermed andres indsats på området. Det kan vi ikke gøre så meget ved, men det her er én måde at fortælle folk, at de skal være påpasselige og at trænerne selv skal udvise samvittighed og omtanke.

Leave a Reply