Forside » Philips Hue gør dine lamper smarte

Philips Hue gør dine lamper smarte

Vi flyttede i hus i december sidste år. Et spritnyt hus. Og et nyt hus betyder nye lamper. Desværre. Men nye lamper betyder nye pærer (for de følger jo aldrig med). Og her var der en gylden mulighed for en gadgetnørd som jeg selv: Philips Hue!

Med Philips Hue kan du gøre lamper interessante. Selvom jeg egentlig godt kan lide flotte lamper, er det er bare ikke "sexede udgifter". Det er bare noget andet at købe end en ny bil eller et nyt fjernsyn. Jovist, de fuldender et rum og er vigtige. Men altså. Gadgets er bare sjovere.

Men tilbage til Philips Hue. Hvordan gør man en usexet investering, som en lampe jo er, sexet? Svaret er: Du gør dine lamper smarte, så du kan styre dem med din telefon (eller stemmen - eller bevægelsessensorer). Og her kan du bruge Philips Hue!

Philips Hue White Color Ambiance i vores PH5 over spisebordet

Du kan sætte Philips Hue i næsten alt - her sidder der en White Color Ambiance-pære i en klassisk PH5-lampe

Hvad er Philips Hue?

Det ved du nok allerede. Medmindre du selvfølgelig har levet under en sten de sidste par år. Philips Hue startede med at være almindelige, hvide LED-pærer, som du kunne styre med din telefon. Det vil sige, at du satte pæren i din lampe, tændte på stikkontakten og så kunne din telefon pludselig styre løjerne! Rigtig sjovt blev det, da der kom Hue-pærer med farver i, så du ikke længere behøvede at nøjes med at dæmpe dine pærer - nu kunne de også lyse blåt, rødt eller hvad du kunne drømme om.

Sidenhen er der kommet mere til porteføljen i form af  lysstrips, lamper, udendørsbelysning og så videre. Du styrer det stadig med din telefon via en app, men nu kan du også styre det med stemmen (her bliver det rigtig sjovt) eller med afbrydere, du kan sætte op, hvor du har lyst.

Det er ret smart. Og fordi det er smart, betyder det selvfølgelig, at du kan indstille det på en million måder!

Automatiseringer

Det smarte består i de mange "regler", du kan sætte op (automatiseringer). Skal lyset tænde, når du træder ind af døren? Intet problem - sæt en bevægelsessensor op eller indstil systemet til at tænde, når du nærmer dig huset.

Træt af at købe timere, når du skal på ferie? Du indstiller da bare dine lys til at tænde og slukke forskudt af hinanden på bestemte tidspunkter.

Vil du tage pis på kæresten, når hun sidder alene derhjemme? Få lyset til at blinke (børn elsker det, kan jeg fortælle). Det er måske ikke lige en automatisering  - men det er sjovt.

Du kan også bare sørge for, at lyset tænder der, hvor du er. Og er det nat, tænder det kun i en dæmpet udgave, mens det tænder på 100%, når klokken er mellem 8.00-21.00. For det er måske meget rart ikke at blive blændet, når klokken er 4.00 om natten, og den lille græder?

There's no end to the possibilities!

Der er nærmest intet, du ikke kan foretage dig med Philips Hue. Altså når det kommer til lys. Hvis du er lidt ferm, kan du faktisk også få Hue til at spille sammen med andre ting til dit smarte hjem. Du kan eksempelvis få Hue til at blinke blåt, når det begynder at regne (kig på www.ifttt.com, hvis det har interesse - men du bliver hurtigt fanget af alle mulighederne). Eller bare få al lys til at blinke, når nogen ringer på.

Mulighederne er nærmest uendelige. Men skal du noget á la sidstnævnte, skal du have Hue koblet til en lidt større "hjerne" til dit smart home. Jeg har netop købt en Samsung SmartThings (den beskriver jeg i et andet indlæg) til at styre vores hjem. Endda selvom vi endnu ikke har andet end Sonos og Hue. Men på sigt skal det fyldes med grej.

Men alt koster jo penge. Så vi tager lidt ad gangen. Kæresten har nemlig ikke den store interesse for projektet, haha.

Philips Hue White Ambiance i vores Panthella i stuen

Philips Hue White Ambiance i vores Panthella i stuen

Hvad skal du bruge for at komme igang?

Back on track. For at få det hele til at spille, skal du købe en startpakke, som indeholder en "bridge" (en bro) samt en eller flere pærer. Broen sætter du til din fiberboks/trådløse router, hvorefter du henter appen på din telefon og forbinder til broen. Så er du ligesom kørende.

Afhængig af dine behov kan du købe både almindelig hvide eller, de lidt mere fancy, farvede pærer. Selv købte jeg startpakken med tre farvede pærer (White color ambiance) og så købte jeg en pakke med to hvide (White ambiance - der findes også en almindelig hvid, som bare er en hvid pære, du kan blænde op og ned). Lidt overkill måske, men man må aldrig gå ned på udstyr.

Sæt en pære i en lampe og tænd på kontakten. Gå derefter ind i appen og søg efter nye pærer - så kører det. Der kan være nogle få hick ups, men for mig kørte det smertefrit.

Jeg købte min startpakke hos Lampeguru (du finder deres udvalg af startpakker her - annoncelink), fordi de havde et godt tilbud og beskrev generelt Philips Hue som koncept rigtig godt, (det værdsætter en person som jeg, der arbejder med content marketing meget).

Apple Home og Philips Hue

Skal det være rigtig sjovt, skal du indstille dine Philips Hue-pærer til at spille sammen med Apple Home (eller Google Home, hvis du er Android-person).

Gå ind i Philips Hue-appen, åben "Settings" og derefter "HomeKit & Siri". Følg vejledningen og efter nogle få trin, kan du indstille Siri til at reagerer på "Hej Siri. Sluk lyset i Stuen" (Stuen = indsæt-random-navn). Eller sige "Hej Siri. Godnat" - og så slukker al lys i hele huset (forudsat, du bruger Philips Hue i hele huset).

Det er både sjovt og for det meste praktisk. Dog kræver det, at du hele tiden har telefonen på dig, og det er jo ikke altid tilfældet. På sigt vil jeg have mig en Sonos One og få det hele indstillet, så Alexa kan tage imod ordrer uanset, hvor jeg står i vores køkken/alrum og stue.

Philips Hue White Color Ambiance i fuld vigør på kontoret

Philips Hue White Color Ambiance i fuld vigør på kontoret

Kræver lidt at udnytte mulighederne

Jeg er overbevist om, at jeg nok skal få det lavet endnu smartere, så det bliver mere praktisk end nuværende setup. Og når det sker, skal jeg nok få overbevist kæresten om, at vi skal investere i endnu flere pærer og lamper fra Philips Hue 😄

Lige nu bruger vi Philips Hue over vores spisebord, i vores stue (kun i én lampe, men det skal integreres i alle fremtidige lamper), i soveværelset og i kontoret (hvor det spiller sammen med mit Razer Ornata-tastatur - se ovenfor).

På sigt skal vi have en Philips Hue Runner 3-spot i sort sat op i soveværelset (den skal lige tilpasses lidt, da forskallingsbrædderne i vores loft ikke ligger så tæt, som vi havde håbet). Derudover leger jeg med tanken om to styk Philips Hue Play bagpå vores fjernsyn, så vi kan få ambilight (og lidt mere lys generelt), når vi ser Tv. Jeg har dog hørt, at det kræver, du streamer alt fra PC'en over på skærmen - og det gør vi sjældent.

Smarte løsninger (også for de mindste)

Af smarte løsninger vil jeg helt sikkert skifte vores spots ud over tid (vi har 29 styk, så der går lige lidt, før alle er skiftet) og så lege med Philips Hue bevægelsescensorer. Primært sådan det bliver en smule lyst, hvis junior går ud af sit værelse og ind til mor og far - jeg synes ikke, han skal gå i 100% mørke.

Jeg leger også med tanken om at montere lysstrips under vores seng, som aktiveres og lyser svagt rød (så vi undgår blåt lys), når der er bevægelse i soveværelset. Især når min kæreste skal igang med at amme, tænker jeg, det giver god mening. På den måde kan hun orientere sig, men undgår at blive vækket helt af det skarpe lys.

Og så er der jo hele problematikken i ikke at kunne slukke på sine nuværende afbrydere. Her kan jeg se, at firmaet Niko har lavet nogle kontakter, som kan monteres i en standard FUGA-ramme (dem, stort set alle danskere brugere). De koster en 400-500 kroner, men kunne godt være løsningen på vores tænd/sluk uenigheder. Det er trods alt stadig at foretrække at slukke på kontakten (i hvert fald en gang imellem). Det skal jeg have undersøgt.

Har du Philips Hue?

Jeg er altid interesseret i at høre, hvordan jeg kan optimere brugsværdien af Philips Hue-systemet. Især fordi jeg lige nu har to lamper, hvor vi bare tænder på kontakten. Her er det fedt at kunne dæmpe lyset og eventuelt skifte farven - men det virker også lidt overkill en gang imellem.

Så hvordan bruger du/I systemet, så det giver mest mulig værdi?

Sammendrag
Philips Hue gør dine lamper smarte
Navn
Philips Hue gør dine lamper smarte
Beskrivelse
Ønsker du at gøre dit hjem smart? Læs med her, hvor jeg fortæller, hvordan jeg bruger Philps Hue smartbelysning i vores hjem nu og i fremtiden.
Forfatter
Udgiver
ThomasMoberg.dk

6 comments

 1. Marcus says:

  Hvordan fik du fik hue pære til at presse i din ph lampe ? Jeg oplever at den er for stor/lang til at jeg kan sætte skærmen på.

 2. Anders says:

  Hej Thomas

  Hvilken udgave (lumen) er det du bruger i din PH5? Har selv nogle PH5 (to af de gamle og én ny) og er i tvivl om hvorvidt der er plads til den med 1600 lumen på 13 cm.

  Vh Anders

  • Thomas says:

   Hej Anders

   Yes – alle lamper virker med Hue (og der er plads i PH5 til Hue-pærer). Men lyset er meget svagt, fordi lampen afskærmer lyset så meget.

Leave a Reply