Forside » Principper for øget muskelmasse – del 4

Principper for øget muskelmasse – del 4

Halløjsa! Du har nok regnet det ud: Det er tid til næste kapitel i Principper for øget muskelmasse-føljetonen. Tumling – LE GONG!

I dag skal det handle om styrke kontra størrelse – giver det i virkeligheden mening at tale om dem som to isolerede retninger?

How about no?

Helt kort, så er det svært at blive større uden at blive stærkere (men nyere research peger i retning af, at du rent faktisk kan blive større af vægte, der ligger meget langt fra vægte, som vil stimulere styrkestigninger), mens du også samtidig vokser, når du bliver stærkere (en større muskel har et større styrkepotentiale). Det kan lade sig gøre at blive stærkere uden at blive større (tænk på atleter, som skal blive i bestemte vægtklasser), men det er en videnskab.

Summa summarum: Hvis du træner for at blive enten stor eller stærk, kan du godt regne med, at du bliver lidt af hvert.

Nybegyndere og styrke

Gid jeg var nybegynder igen (med nybegynder menes personer, som ikke har styrketrænet i eksempel de sidste +6 måneder eller måske aldrig): Som nybegynder opbygger du styrke mega hurtigt – meget hurtigere end muskelmasse. Dette skyldes en effektivering af dit centralnervesystem (CNS) – du bliver med andre ord mere effektiv til at træne. Når du begynder at plateaue, er du dog nødt til at få dine muskler til at vokse, for at kunne blive ved med at blive stærkere (en større muskel har som sagt et større styrkepotentiale).

Muskelmasse

Træner du for muskelmasse, vil du opleve, at du ikke “gainer” voldsomt hurtigt, hvis du ikke anvender progressiv overlad (øge træningsvolumen, -intensitet eller begge dele over tid). Og når du gør det, bliver du også stærkere. Når du bliver stærkere, kan du løfte flere kilo flere gange. Det skaber en større spænding på musklerne = Du vokser endnu mere. Niiiiice.

gratis træningsprogram muskelmasse

Bottom line

Helt sort på hvidt: For at blive stærkere (medmindre du er nybegynder), skal du blive større og for at blive større, skal du blive stærkere. Du kan ikke rigtig træne den ene del uden at påvirke den anden (det er i hvert fald de færreste, der kan det). Dog er nyere forskning begyndt at vise tendens til øget muskelmasse ved belastninger, som ligger langt fra de, der stimulerer en stigning i styrke.

Leave a Reply