Forside » Seminar: Layne Norton

Seminar: Layne Norton

Kilde: Biolayne.com
Kilde: Biolayne.com

Jeg har tilbragt weekenden i selskab med 200 andre personlige træner og “fitness-interesserede” til hypertrofi og fat loss seminar med Layne Norton (BioLayne anyone) her i Århus (dejligt nemt at komme til). Jeg kommer ikke her med den helt store guldrandede uddybning af de to dage, men i stedet nogle pointers og uddrag fra dagene, der er gået (som har været interessante og lærerige).

Dag 1 – Hypertrofi (kost og træning)

Mange af os oplever nok en form for “Paralysis by analysis” – at vi (over)analyserer alt. Derfor kan det være en fordel at få en anden til at stå for din træning (og kost).

Vi gennemgik forskellige periodiseringer såsom lineær, non-lineær og daily undulating program/protocol (DUP) – principper jeg allerede nu anvender hos mine klienter. De forskellige former for periodisering har selvfølgelig fordele og ulemper, men er du begynder, kan du med fordel anvende en lineær periodisering.

Whey er ikke et “hurtigt” protein. Det er e almindeligt. Det er kasein, der er den underlige dreng i klassen, da det tager længere tid om at blive optaget. Og by the way: Kasein før sengetid er ikke bedre for muskelvækst end whey-protein. Bare fordi det lyder logisk, at det er godt at optage noget over længere tid, er det ikke tilfældet – de mængder af aminosyrer, som bliver frigivet over tid er ikke høje nok til at stimulere proteinsyntese. Derfor er du faktisk bedre stillet ved at drikke en whey-shake før sengetid.

Folk på steroider behøver ikke træne lige så hårdt eller ofte, som folk, der ikke bruger steroider. Blandt andet derfor kan de professionelle slippe afsted med at træne en muskelgruppe én gang ugentligt med gode resultater.

Dag 2 – Fat loss (kost og træning)

Kulhydratindtag er afhængig af individet. Nogle kan tåle 500 gram kulhydrater per dag, mens andre skal under 100 gram for at tabe kropsfedt. Så også folk som Layne Norton kan finde på at give folk low carb-kostplaner, fordi det virker på dem. Kan du håndtere dine carbs, skal du endelig fylde dig med dem, men lad være med at være en naiv “bro” og påstå, at alle bare skal fylde sig med dem. Ligesom vi heller ikke skal fylde os med proteiner eller fedt.

“Discipline your emotions” – vi spiser alle efter vores følelser i et eller andet omfang. Lad være med at benægte dine følelser, men lær at tøjle dem – det nytter ikke at spise hele tiden, bare fordi du føler for det. Mærk efter – både når du er sulten, men også når du spiser maden. Især når man er færdig med en diæt frem mod en bestemt dato eller mål, kan det være svært at tøjle følelserne (og så overspiser mange og tager al det fedt på, de lige har spist). Hvis du kan tøjle disse følelser og øge dit kalorieindtag stille og roligt over tid, kan du undgå unødig fedt-forøgelse.

De fleste mislykkes ikke med deres vægttab, fordi de ikke rammer rigtigt på alle parametre – de fejler, fordi de misser de vigtige (store) ting. Lad være med at tro, at de nyeste og mest farverige kosttilskud kan redde dit vægttab, hvis du “glemmer” at træne eller spiser for meget mad. You’re missing the big picture.

Adherence is the most important thing. Simply as that. Hvis du ikke overholder din (eller din træners) plan, kan du ikke forvente resultater.

21578722

YOLO = You’re Only Lean Once – lad være med at overspise efter en diæt. Øg dit fødevareindtag stille og roligt (som nævnt ovenfor).

Optimalt er nogle gange at gøre det, du kan! Det kan godt være, at det i teorien er optimalt at spise hver 4.-6. time og få 2-3 gram leucin (en aminosyre) til hvert måltid, men for nogle personer er det bare urealistisk at spise så ofte. For dem er det måske mere realistisk at spise tre store måltider, men ingen snacks. Eller to store måltider og fem snacks og så videre. Optimalt er det, vi kan følge (adherence).

Det var blot nogle af Laynes guldkorn. God søndag.

Leave a Reply