Forside » Skal gravide spise for to?

Skal gravide spise for to?

www.mumkind.com

Inden du fortsætter, vil jeg gerne lige pointere: Jeg har aldrig prøvet at være gravid og ved derfor ikke, hvordan det føles. Godt vi fik det ud i det åbne.

Dagens blogpost handler om graviditet. Et tidspunkt i en kvindes liv, hvor det er fuldt ud acceptabelt at spise hvad som helst og i uanede mængder – “Man spiser jo for to” <indsæt blinkesmiley>. Det kender vi jo alle sammen.

Meeeen forholder det sig nu egentlig også sådan? Skal du spise for to personer, når du har et lille foster på 100-4.000 gram i mavsen, mens du selv vejer 50-80 kg (fiktive tal by the way)? Kan du se, hvor jeg vil hen?

Et systematisk review i The Cochrane Library har nemlig afsløret, at gravide kan forebygge en stor vægtforøgelse under graviditeten og samtidig reducere risikoen for komplikationer under fødslen (ved at holde en normal vægt under graviditeten) ved at spise fornuftigt og træne. Studier viser, at tager du for meget på under graviditet, øger du risikoen for diabetes, højt blodtryk, at få et (for) stort barn og risikoen for kejsersnit. Samtidig er der større risiko for senere overvægt hos børn, som er født af overvægtige mødre. Det er altså ikke småtingsafdelingen, vi er ude i.

Forskerne har fundet frem til, at kvinder, som på den ene eller anden foretager (eller får foretaget) en kostintervention og/eller træner, reducerer risikoen for at tage overdreven meget vægt på under graviditet (36 % mod 45 %). Træningen i dette tilfælde var blot gåture, aerobics, pilates eller dans, så der er ikke en gang tale om hård træning. Samtidig var risikoen for forhøjet blodtryk, kejsersnit og at få en baby med en høj barnevægt (+4 kg) reduceret.

Det tyder altså på, at det er en god ide ikke at gå “all in” og spise alt, du kan komme i nærheden af. Samtidig er det en god ide at fastholde nogle gode vaner, når det kommer til motion. Med andre ord: Spis fornuftigt (og selvfølgelig en smule mere; du skal trods alt mætte en, meget, lille mund ekstra) og dyrk motion. Lyder som noget, man har hørt før, gør det ikke? 😉

Leave a Reply