Forside » Sødemidler part II

Sødemidler part II

Som opfølgning på søndagens indlæg om TV2’s vrøvl.. Undskyld. Som opfølgning på søndagens indlæg om sødemidler, fandt jeg lige en sød artikel på Videnskab.dk om netop sødemidler. Jeg vil ikke kommentere artiklen, der egentlig bare siger, at aspartam ikke er farligt, men i stedet lige fremhæve et citat, jeg mener, er ret vigtigt for at sætte hele “træsprits-problematikken” i perspektiv.

Når jeg siger “træsprits-problematikken”, handler det om, at folk rundt omkring (blandt andet Alun.dk – gå ikke derind) påstår, at aspartam bliver omdannet til methanol/træsprit, når du indtager det. Og det er som sådan også rigtigt nok. Med et stort, fed men.

Hvis jeg bad dig drikke et glas med træsprit, ville du nok sige nej. Bad jeg dig derimod drikke et glas med frugtjuice, var du nok mere villig. Problemet er bare, at siger du ja til det sidste eksempel, har du faktisk sagt automatisk ja til det første. Se bare dette citat fra Videnskab.dk:

ADI for aspartam er i EU fastsat til 40 mg dagligt per kilo kropsvægt. En liter sodavand sødet med aspartam må højst indeholde 600 mg aspartam, hvilket svarer til cirka 60 mg methanol. Til sammenligning er det gennemsnitlige indhold af methanol i eksempelvis frugtjuice, som også indeholder methanol, cirka 140 mg per liter.

Det svarer til, at en person, som vejer 60 kilo, kan indtage 2400 mg af stoffet per dag.

Så hvis du drikker en sodavand, der er sødet med 600 mg aspartam (og det er sikkert ikke en gang alle sodavand/light-produkter, der indeholder 600 mg aspartam), får du altså 60 mg ethanol. For mig vil det sige, at jeg må få 95 kilo * 40 mg/kg = 3.800 mg aspartam dagligt. Hvis 600 mg aspartam (lad os kalde det for én liter sodavand) indeholder 60 mg ethanol, må jeg altså indtage: 3.800 mg / 600 mg = 6,33 liter sodavand eller 380 mg ethanol dagligt, før det er over den tilladte værdi – den værdi, der kan forværre kroppens balance. Det er ikke sikkert, det er farligt at indtage mere, men det frarådes.

Jeg må altså drikke seks liter sodavand dagligt – uden at det er skadeligt – men kun 2,7 liter frugtjuice. Hvem sagde, juice var sundt?

Ovenstående er blot for at understrege, at det er tilladt at være kritisk, når man hører uhyrlige udsagn.

Kilde: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-sodemidlet-aspartam-i-light-sodavand-skadeligt

Leave a Reply