Forside » TV2 hopper på vrøvlebølgen – sødemidler

TV2 hopper på vrøvlebølgen – sødemidler

Læsetid cirka 6 minutter

Nu er det kunstige sødemidler, der, igen igen, står for skud. Sødemidler dræber dig åbenbart. Så jeg dør. For jeg indtager en god slat kunstige sødemidler.

Men hvad har de NU gjort?

TV2 har kigget lidt på abcnews.com og fundet en eller random sladderbladsartikel, de lige ville smide på TV2.dk for at “oplyse” befolkningen. Fejloplyse, vel at mærke.

Kunstige sødemidler påvirker vores insulin, så kroppen går i en fedtlagringstilstand, der fører til, at man tager på i vægt, siger Brooke Alpert.

Jeg vil virkelig gerne se det studium, der viser dette (helt alvorligt). Jeg har selv hørt, at sødemidler kan få blodsukkeret til at både falde, stige og forblive upåvirket, så undersøgelser ville være rart. Dem er der dog ingen af i artiklen. Men det er jo nemt at slynge om sig med postulater, når man ikke behøver bakke dem op.

I min verden bør det være sådan, at de, der påstår noget, bør finde beviser for dette. Det burde ikke være nødvendigt for mig at “forsvare” sødestoffer mod tomme påstande. Men lad os gå i gang. Jeg vil nemlig have god samvittighed, når jeg får min Faxe Kondi Free.

Vægten kan forøges

Forskere fra University of Texas har i en undersøgelse vist, at light-sodavandsforbrugere over en periode på ti år havde en 70 procent større forøgelse af taljemålet sammenlignet med folk, der ikke drikker light-sodavand.”

Uff, jeg elsker virkelig den her påstand, fordi den hele tiden hives frem. Jeg har endnu tilgode at læse et studium, der kan påvise en direkte sammenhæng mellem indtaget af light-sodavand/produkter og overvægt. Altså en DIREKTE sammenhæng. Bare fordi folk, der drikker light-sodavand, har en større vægtforøgelse end folk, der ikke drikker light-sodavand, er det jo ikke på grund af light-produkter, men derimod fordi de spiser for meget.

GISP! SPISER DE FOR MEGET? DET KAN DA IKKE PASSE?

Jo. Det kan det godt. Du bliver fed/tager på, hvis du indtager mere energi (kalorier, de der søde små feer, der syr jeres tøj mindre om natten piger), end du forbrænder. Og light-produkter indeholder rundt regnet 0 kalorier. Så bliver man fed af light-produkter? Tada: Nej. Bare nej.

Jeg kan sagtens uddybe den diskussion, hvis det ønskes?

Risikoen for diabetes 2 øges

Et farligt postulat, der, så vidt jeg ved, ikke bakkes op videnskabeligt. Hvis der er undersøgelser, der påpeger det, ser jeg det gerne. Måske hænger påstanden sammen med, at mange light-forbrugere er overvægtige (se ovenfor), hvorfor de er i farezonen for livsstilssygdomme som diabetes, højt blodsukker, forhøjet kolesterol og så videre.

Sødestoffer giver ingen næring

“Så drik vand i stedet”. Nej sgu da. Hvis jeg vil have noget sødt og har lyst til en sodavand eller noget saftevand, så vil jeg have det. Jeg spiser jo heller ikke et halvt kilo knoldselleri, hvis jeg vil have en steak. Hold nu op. Derudover råder artiklen også en til at drikke danskvand, hvis man “savner boblerne”. Flot TV2/Abcnews – senere fraråder I folk at drikke syreholdige drikke. Stop med at ryge sjov tobak på arbejde.

Når det så er sagt, er vand da et bedre valg end light-produkter. Vand er godt og vigtigt. Så drik masser af vand.

Sødemidler giver hovedpine

Ifølge artiklen kan aspartam “give visse folk hovedpine”. Hvad fanden er det for en påstand? “Visse folk”. “Kan give”. Hvor ukonkret er det lige? Ifølge denne undersøgelse viser modsat, at aspartam IKKE medfører hovedpine. En gruppe personer fik 30 mg aspartam per kilogram kropsvægt (det er, så vidt jeg ved, en ret heftig dosis aspartam). Fælles for personer var, at de vrøvlede om at have fået hovedpine efter at have indtaget lightprodukter. Den ene gruppe fik aspartam og den anden placebo. Sjovt nok fik kun 35 % af aspartam-gruppen hovedpine mod 45 % hos placebo-gruppen. Og det er vist det.

Smilet forsvinder

TV2 skriver, at et overforbrug af light-produkter kan lave uopretteligt skader på tænderne. De nævner også, at det skyldes, at light-SODAVAND er syreholdigt (ligesom almindelig sodavand og danskvand). Det er syren, der ødelægger emaljen – ikke sødemidler. Mere sludder. Jeg får snart ondt i maven.

Druk bliver farligere

Forskerne skulle have påvist, at man absorberer alkohol hurtigere, når det indtages sammen med ligt-produkter kontra sukkerholdige produkter. Okay, det er selvfølgelig ærgerligt, HVIS det er sandt (artiklens kilder glimrer jo ved deres fravær), men for hulen – så må folk sgu holde igen med alkoholen.

Sødemidlerne gør dig deprimeret

Haha, det her bliver værre og værre:

“Set over en periode på ti år havde folk der drak mere end fire dåser sodavand om dagen 30 procent større risiko for at blive deprimeret, viser ny forskning fra American Academy of Neurology. Dette gør sig gældende for både sukkerfri og almindelig sodavand, uden at kunne bevise noget med sikkerhed, så noterede forskerne sig, at risikoen var en anelse større for dem, der kun drak light-sodavand.”

Det er simpelthen for dumt det her. Så risikoen for depression er noget nær lige stor? Og så er påstanden, at sødemidler gør dig deprimeret. Jeg vil meget gerne se det studie, så vi kan fastslå, at ovenstående sikkert er grebet ud af den blå luft.

Er dårligt for knoglerne

Påstanden her er, at kvindelige coladrikkere havde en 4 % lavere mineraldensitet i hofterne i forhold til kvinder, der ikke drak sodavand. Igen mangler kilden, så det er svært at sige, om det har betydning, men her laver skribenten et finurligt krumspring: Nemlig at antage at mineraldensiteten er lavere som følge af sodavandsdrikkeriet – men hvor står det? Måske var de kvindelig coladrikkere mindre aktive end de kvinder, der ikke drak sodavand. Det er bevist, at vægtbærende motion og styrketræning styrker knoglerne, mens mangel på motion ikke gør det. Udsagnet er vrøvl, da der drages en konklusion, der ikke kan drages.

Skadeligt for hjertet

“Ifølge forskere fra University of Miami og Columbia University kan en light-sodavand om dagen øge risikoen for hjertekarsygdomme.”

Kom med en undersøgelse. I dare you. I double dare you motherf***er. Jeg afviser det ikke, men før undersøgelser viser det, tror jeg ikke på det.

Det er vigtigt at understrege, at jeg ikke nødvendigvis har ret, men når en artikel påstår så alvorlige ting, som det påstås ovenfor, bør det bakkes op af undersøgelser og videnskab. Det andet er for letkøbt.

Læs Linnea Haackers artikel om sødemidler. Den er rigtig god, objektiv og fortæller lidt om, hvor uskadeligt aspartam er – ifølge videnskaben.

Kilde: http://go.tv2.dk/kropogsundhed/2013-10-27-10-grunde-til-droppe-light-sodavand

3 comments

Leave a Reply